عملکرد پمپ بنزین خودرو

( این فشار بسته به طراحی خودرو بین 30 تا 85 psi است.) تا سوخت بتواند به خوبی اسپری شود و با هوا برای سوختن در موتور ترکیب شود. اگر فشار خیلی پایین باشد سبب می شود که سوخت کافی به موتور نرسد و احتراق مناسب را نداشته باشیم، موتور ریپ بزند یا از قدرت آن کاسته شود. و فشار بالا هم منجر به بد کار کردن موتور و مصرف سوخت زیاد می شود که اولین نتیجه آن آلودگی محیط زیست است.
پمپ سوخت که در خودروهای بنزینی به پمپ بنزین هم معروف است معمولا داخل باک نصب می شود، البته در بعضی خودرو ها آنرا خارج از باک نصب می کنند. حتی برخی خودرو ها دو پمپ بنزین دارند، یکی برای رساندن سوخت و دیگری برای تامین فشار مورد نیاز انژکتور ها مورد استفاده قرار می گیرد. قرار گرفتن پمپ سوخت در داخل باک دو مزیت دارد اول این که باک شما مانند یک صدا خفه کن بخشی از صدای آزار دهنده پمپ را در خود میرا می کند و صدای مزاحم کمتری در داخل اتاق شنیده می شود. مزیت دیگر آن خنک کاری پمپ شماست چون داخل سوخت قرار دارد در عمل پمپ شما خنک کاری و روانکاری هم می شود. به همین دلیل است اگر با باک تقریبا خالی برای مدت طولانی رانندگی کنید پمپ سوخت داغ می کند چون خنک کاری و روانکاری آن انجام نمی گیرد. ابتدا سر و صدای آن زیاد می شود و بعد از مدتی از کار می افتد و اگر خوش شانس باشید در آن نزدیکی تعمیرکاری خواهید یافت تا مشکل شما را برطرف کند.
در برخی خودرو ها پمپ سوخت بخشی از یک پکیج است که نه تنها وظیفه رساندن سوخت را به عهده دارد بلکه سطح سنج باک هم هست و به اصطلاح آمپر بنزین مقدار خود را از آن می گیرد. ولی معمولا می توان پمپ سوخت را به صورت جداگانه تعویض کرد چون هزینه تعویض کامل آن بسیار بیشتر است.
انواع پمپ سوخت خودرو
پمپ های سوخت انواع مختلفی دارند در گذشته از پمپ های جابجایی مثبت رولر سل استفاده می شد که می توانستند فشار بالایی تولید کنند و در حدود 3000 دور بر دقیقه سرعت گردش آنها بود این پمپ ها یک نقطه ضعف هم داشتند و آن وقفه هایی بود که در فشار پیش می آمد و باید یک وسیله جبران فشار در کنار آنها قرار می گرفت و همچنین باید یک موتور فشار پایین قبل از آن در داخل باک قرار می گرفت.
نوع دیگری از پمپ ها که از نوع gerotor هستند که این پمپ ها هم جابجایی مثبت هستند. این طرح شبیه پمپ های روغن است. دور آن در حدود 4000 rpm است.
نوع دیگری که به عنوان پمپ سوخت مورد استفاده قرار می گیرد پمپ پره ای است.
ولی بیشتر خودرو های جدید از پمپ های توربینی برای سوخت رسانی به انژکتور ها استفاده می کنند. در این نوع پمپ ها ردیف هایی از پره روی محور پمپ سوار می شوند و سوخت را به سمت انژکتور ها می رانند. این پمپ ها از توع جابجایی مثبت نیستند بنابراین بسیار نرم کار می کنند و فشار بسیار کم نوسان تری در خروجی دارند. این نوع پمپ ها پیچیدگی ساخت کمتری دارند و با دوام تر هم هستند. در برخی خودرو های قدیمی که بازاسازی شده اند می توان این نوع پمپ ها را به جای پمپ های قدیمی جایگزین کرد.
توجه داشته باشید که اگر پمپ سوخت خودروی خود را تعویض می کنید نیازی نیست که دقیقا از همان پمپ استفاده کنید بلکه باید از پمپ سوخت مشابهی استفاده کنید که بتواند فشار مورد نیاز انژکتورهای شما را فراهم کند. در صورتی که از پمپ سوخت نامناسب استفاده کنید خودروی شما بد کار خواهد کرد.
نحوه عملکرد پمپ سوخت رسانی در خودرو ها
وقتی که سوییچ را برای استارت می چرخانید، متوجه می شوید که یک مرحله قبل از استارت صدایی شنیده می شود این همان صدای پمپ سوخت شماست در حقیقت یک رله برقدار می شود که خروجی آن پمپ سوخت را به کار می اندازد و پمپ سوخت چند ثانیه زمان نیاز دارد تا فشار لازم را برای استارت تامین کند. یک تایمر مشخص می کند چند ثانیه پمپ کار کند تا زمانیکه موتور استارت شود و آنگاه پمپ به صورت دائم در مدار قرار خواهد گرفت.
سوخت از طریق لوله ورودی به داخل پمپ کشیده می شود ولی قبل از آن از یک صافی می گذرد تا آشغال و جرم وارد پمپ نشود. در خروجی پمپ سوخت از یک ولو یا شیر یک طرفه می گذرد تا زمانیکه سوخت از پمپ خارج می شود فشار را در لوله خروجی افت نکند و مانع از بازگشت سوخت به باک شود.
در ادامه مسیر سوخت به سمت لوله ها و فیلتر پمپ می شود. این فیلتر ها حفره های ریزتری دارند و ذرات کوچکتر را فیلتر می کنند تا مانع از گرفتگی انژکتور ها شوند در صورت گرفتگی بیش از حد و نامرغوب بودن فیلتر ها ممکن است فیلتر پاره شود و همه این درات و کثیفی ها به سمت انژکتور های شما روانه شوند و آنها را دچار گرفتگی نمایند.
بعد از اینکه موتور خودرو استارت می شود پمپ به صورت مداوم کار می کند. برخی از پمپ ها این قابلیت را دارند که دورشان کنترل شود وقتی بار بیشتری رو موتور می افتد، نیاز به سوخت بیشتری وجود دارد دور بالاتر می رود ولی ممولاً پمپ بنزین دور ثابتی دارد. بعد از اینکه موتور خودرو خاموش می شود کامپیوتر خودرو برق پمپ را قطع می کند تا از سرویس خارج گردد.
برخی خودرو ها هم دارای یک سوییچ شتاب یا اینرسی هستند که بعد از تصادف پمپ بنزین را از سرویس خارج می کنند. و به کمک یک شصتی یا پوش باتون می توانید آنرا ریست نمایید.
همچنان که فناوری پیشرفت می کند در خودرو های بیشتری از پمپ بنزین با قابلیت دور متغییر استفاده می شود، تا فشارساخته شده با ناحیه کار موتور مطابقت بیشتری داشته باشد و موتور راندمان بهتری داشته باشد.
مشکلاتی و خرابی های پمپ بنزین خودرو
پمپ های سوخت رسانی خودرو معمولا به اندازه کل عمر آن کار می کنند، اما با این حال برخی مواقع دچار مشکلاتی می شوند. اگر باک شما کثیف و زنگ زده باشد، با باک نیمه خالی رانندگی کنید، مشکلاتی در سیم کشی خودرو داشته باشید و ولتاژ کافی به پمپ نرسد یا فشار زیادی به پمپ وارد شود (مثلا فیلتر بنزین گرفته باشد یا از فیلتری با مش (سوراخ های بسیار کوچک فیلتر) ریز استفاده کرده باشید) احتمالا پمپ سوخت شما دچار مشکل خواهد شد